Category Archives: Activitati Extrascolare

Balul Bobocilor Liceul Tehnologic Forestier, Sighetu Marmatiei 29 11 2013

Cantec joc si voie buna 20 septembrie Flori de Maramures la TV Sighet

Cantec joc si voie buna 20 septembrie Flori de Maramures la TV Sighet

Invitatie la Balul Bobocilor!

AFIS-BOBOCI

“Flori de Maramures” la festivalul “Am fost s-om fi” 10 Mai 2013

“Flori de Maramures” la festivalul “Am fost s-om fi” 10 Mai 2013

Spectacol caritabil Flori de Maramures, Liceului Tehnologic Forestier – Sighet

“S-o ajutam pe Alexandra” – Spectacolul caritabil din data de 18 aprilie 2013, din Sighet sustinut de Ansamblul “Flori de Maramures” al Liceului Tehnologic Forestier, condus de prof. Stefan Sas.

http://www.gsfsighet.ro

Flori de Maramures, la nunta!

Saptamana Filmului Crestin

Saptamana Filmului Crestin

Flori de Maramures la Festivalul interjudetean de colinde “Datini si obiceiuri din strabuni lasate” Cluj Napoca 2012

“Nunta in Maramures” – prezentata de Ansamblul “Flori de Maramures”

“Nunta in Maramures” – prezentata de Ansamblul “Flori de Maramures” al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei, condus de Prof. Stefan Sas.

Maramureşul este un colţ de rai, cu oameni primitori, harnici şi cu frică de Dumnezeu, care au ştiut să nu se înstrăineze de obiceiuri şi de tradiţii.
Păstrate încă de pe vremea strămoşilor noştri, obiceiurile şi tradiţiile, credinţa redată prin bisericile vechi din lemn, casele maramureşenilor cu ferestre cât palma şi acoperite cu draniţe, porţile sculptate în lemn care au în centru simbolul soarelui, horile, jocul şi costumul popular specific sărbătorilor reprezintă tezaurul nostru cel mai de preţ pe care avem datoria sfântă a-l păstra aşa cum se cuvine şi de a-l lăsa drept moştenire copiilor noştri.

Urmând exemplul străbunilor, Ansamblul “Flori de Maramureş”al Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmaţiei, condus de dl. profesor Sas Ştefan, din dragoste pentru meleagurile natale promovează obiceiurile şi tradiţiile din satele de pe Valea Izei şi Marei (dincolo de Munţii Gutâi- zona dacilor liberi), conştienţi fiind de importanţa păstrării şi cultivării gustului pentru valorile autentice ale culturii populare tradiţionale.
Începând cu obiceiurile şi tradiţiile ce ţin de evenimentele importante din viaţa omului (recent au prezentat la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei o nuntă tradiţională din Maramureş), continuând cu frumoasele costume populare pe care le îmbracă atât în zilele de sărbătoare şi nu numai (la cosit, la strâns fân, la săpat etc.), şi terminând cu colindele, horile, învârtitele şi strigăturile nelipsite de la aceste datini. Mărturie stau numeroasele premii şi distincţii obţinute de elevii noştri la concursurile şi festivalurile folclorice la care au participat.
Nu ne rămâne decât să-i felicităm pentru reuşitele lor şi să-i îndemnăm să ducă cu mândrie mai departe moştenirea culturală şi spirituală primită de la străbuni.
Prof. Anuţa Batin

1 DECEMBRIE 1918 –UN VIS ÎMPLINIT

1 DECEMBRIE 1918 –UN VIS ÎMPLINIT

Catedra de Istorie reprezentată de profesorii Csillik Ioana și Vescan Horațiu au orgarnizat o activitate cu ocazia Zilei Naționale a României  în cadrul căreia elevii din clasele a IX-a E , a X-a A și B și a XI-a E au prezentat esee , compuneri și prezentări power-point în cadrul unei dezbateri interactive având ca scop cultivrea sentimentului patriotic și conştientizarea importanţei evenimentelor istorice de la 1 Decembrie 1918.

Desfășurarea activității:

 

  • Reliefarea momentelor principale ale Unirii din 1918 in cadrul unei prezentări power-point realizată de profesor Csillik Ioana.
  • Eseu-Semnificația Zilei de 1 Decembrie-Chindriș Ioana-X A,Ardelean Beatrice-XI E,Ierima Lenuța-XI E
  • Eseu-Personalități ale unirii-Ilie Lazăr-Rednic Cecilia-X B
  • Prezentare power-point-Simbolurile naționale ale României-Maroșian Ionela-X B
  • Eseu-Istoria Imnului național al României-Bidiviu Benjamin-IX E, Ilieș Anuța-X B
  • Esee și compuneri cu tema Mai sunt românii patrioți?!-Orosz Beatrice,Iuga Emilia,Bumbar Serghei-IX E

Vizită la Muzeul Maramureșului cu elevii din clasa a IX-a A și a IX-a E.